آداب و رسوم شب یلدا در اردبیل

بازدید : 386
28 آذر 1400
100 / 43
 

یلدا در اردبیل به شب "چله" یا چله گئجه سی معروف است و دور هم نشستن درخانه بزرگترها در زیر کرسی در این شب و گرفتن فال حافظ از سنت های شب یلدا است که در گذر زمان سینه به سینه محفوظ مانده و هنوز هم در برخی از خانواده های قدیمی اردبیلی رواج دارد. در اردبیل مردم به شب یلدا، چله گئجه سی می گویند و از میوه های متنوع و غذا های خاصی برای گذراندن شب و شادی جمعی استفاده می کنند. اکثر مردم استان اردبیل در شب یلدا چیلله قارپیزی (هندوانه چله) می خورند و معتقدند باخوردن هندوانه، لرز و سوز سرما به تنشان تاثیر نداشته و اصلا سرمای زمستان را حس نمی کنند. انار و هندوانه جزو مهمترین ملزومات شب یلدا هستند. همچنین آجیل شب یلدا نیز در ایران طرفدار بسیاری دارد. برای نیاکان ایرانی ها که به آیین مهر دلبستگی داشتند، رنگ قرمز (نماد نور خورشید) گرامی بود. رنگ سرخ انار و هندوانه و انتخاب سیب قرمز و سنجد در سفره شب یلدا چه بسا اشاره به همین موضوع است. خانواده داماد در شب چله برای خانواده تازه ‌عروس تحفه می‌فرستند که طبق رسوم بومی ،این هدیه ها شامل هندوانه شب چله (چیلله قارپیزی)، شیرینی، آجیل ، انوع میوه و لباس است که این رسم فرستادن هدیه به نوعروسان یا دختر تازه نامزد شده (آداخلی) به "چیله خونچه سی" یا "چله لیک" معروف است. در سال های دور، تنقلات شب چله، به تخمه، پشمک، سنجد، قیسی، برگه زردآلو، بادام و گردو ختم می شد. اما اکنون، در سفره شب یلدای مردم آذربایجان انواع آجیل های تشریفاتی نظیر:پسته، فندق، مغز بادام و گردو و انواع میوه های گرمسیری نظیر، پرتقال، نارنگی، و حتی موز و نارگیل را می توان مشاهده کرد. مردم آذری زبان استان مان، در گذشته این روزها را با برگزاری آیین های ویژه گرامی می داشتند، که از جمله این آیین ها می توان به تهیه قووت توسط خانم ها و مادربزرگ های خانواده اشاره کرد.

مجموعه : فرهنگ ها، آداب و رسوم
ارسال کننده: اردبیل
کلمات کليدي :



رسانه های مرتبط