آداب و رسوم چهارشنبه سوری در کمیجان

در حال بارگذاری ...پادکست

25 اسفند 1393

شهرستان كمیجان در 85 كیلومتری شرق همدان و 85 كیلومتری شمال غرب شهرستان اراك قرار دارد . در كمیجان ، قبل از عیدنوروز دو بار آتش روشن میكردند یكبار روز سه شنبه عصر و درواقع شب آخرین چهارشنبة سال راچهارشنبه سوری حساب كرده و یكبار هم شب قبل از تحویل سال، دوباره بربامها آتش می افروختند . برای اینكار مقداری هیزم و چوب و بوته را به پشت بام می بردند و در ساعتی كه هوا غروب میكرد ، آنرا روشن نموده و با شادی وشور و هلهله از روی شعله های آتش می پریدند . دراین لحظات تقریباً تمام همسایه ها نیز در پشت بام بودند و آنان نیز ضمن سلام و احوالپرسی با صدای بلند با یكدیگر آتش بازی میكردند . بعضی از افراد هم درمورد آتش بازی ذوق خاصی داشتند و به كارهای مخصوصی می پرداختند و سال بسال هم در كار خود نوآوریهایی داشتند . در حین آتش بازی مردم در پشت بامها مقداری تنقلات هم مصرف میكردند كه غالبا باقیمانده انواع خشكبارها و تنقلاتی بود كه توی كوزه ها و كیسه ها و ته انباری مانده بود . در حال حاضر هم مردم کمیجان در روزهای پایانی سال به تمیز كردن و خانه تكانی می پردازند و اسباب و اثاثیه و لوازم كهنه را از منزل بیرون می ریزند. در این میان عده ای هستند كه با وانت و بلندگو در كوچه و خیابان دور میزنند و اشیاء و وسایل كهنه را می خرند . فلسفة ایجاد چهارشنبه سوری درواقع استقبال از نو شدن سال بود و در این شب مردم تمامی چوب و هیزمهای مانده و خیس شده های قبلی و تیر و تخته های كهنه و لوازم بدردنخور خود را جمع كرده و چون جایی بنام زباله دانی نداشتند ، آنها را می سوزاندند و سپس خاكسترش را كه جنبه كود داشت در زمینهای خودشان می ریختند . و به این ترتیب در اثر تداوم این كار هرساله این رسم باقی ماند و باین ترتیب چهارشنبه سوری بنیان نهاده شد و هیچ ربطی به آتش پرستی و غیره ندارد . در همین روزهای پایانی سال ، خانم ها هم برای اینكه ظرف و ظروف و كیسه ها و جعبه های خود را تمیز كنند و برای اندوختن مواد مورد نیاز سال بعدی آماده كنند به سر وقت آنها رفته و تمامی باقیماندة آنها را كه یكی دو مشت بیشتر نبود ، در یك ظرف می ریختند . از یك كیسه دو مشت برگة زردآلو و از دیگری یك مشت سنجد ، از یك كوزه مقداری باسلوق مانده از زمستان و از یك جعبه یخدان مشتی نقل سفید و مشتی انجیر آردی سوقات قم ، از یك كوزه یك استكان نخودچی و از ظرفی دیگر یك و دو مشت كشمش ریز و درشت و مویز و سایه خشك و همة اینها را روی هم ریخته و در همان كنار آتش آورده و به اعضای خانواده میدادند تا با خوردن آنها ته ماندة مواد غذایی و تنقلاتی را در آورند و چیزمانده و كهنه ای برای سال نو نمانده باشد . به این شكل بود كه كم كم این مواد و تنقلات را آجیل چارشنبه سوری نامیدند .


يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
نقس شیر در فرهنگ ایرانی (انگلیسی)
نقس شیر در فرهنگ ایرانی (انگلیسی)
مدت ويدئو : 5:39
بازدید : 740
میمگه زرگه
میمگه زرگه
مدت ويدئو : 4:29
بازدید : 291
سیزده بدر(انگلیسی)
سیزده بدر(انگلیسی)
مدت ويدئو : 04:48
بازدید : 1037
چارچو گردانی - استهبان فارس
چارچو گردانی - استهبان فارس
مدت ويدئو : 03:09
بازدید : 9892
آیین های هوی در ابو زید آباد
آیین های هوی در ابو زید آباد
مدت ويدئو : 5:15
بازدید : 679
همه ...
سفره حضرت ابوالفضل
سفره حضرت ابوالفضل
مدت پادکست : 2:48
بازدید : 2725
آشتی کنان
آشتی کنان
مدت پادکست : 2:44
بازدید : 1750
فصل در میان اقوام عرب خوزستان
فصل در میان اقوام عرب خوزستان
مدت پادکست : 4:06
بازدید : 210
اهو اهو
اهو اهو
مدت پادکست : 1:18
بازدید : 1443
هیزه
هیزه
مدت پادکست : 4:27
بازدید : 10719
همه ...
سنت وادوش
سنت وادوش
تعداد تصوير : 20
بازدید : 1038
عروسی سنتی قشقایی در فیروزآباد فارس
عروسی سنتی قشقایی در فیروزآباد فارس
تعداد تصوير : 20
بازدید : 4103
یلدا در بازار تبریز
یلدا در بازار تبریز
تعداد تصوير : 20
بازدید : 742
هفت سین 93
هفت سین 93
تعداد تصوير : 12
بازدید : 1596
سفره عید در جمکران
سفره عید در جمکران
تعداد تصوير : 1
بازدید : 3290
همه ...