بیننده گرامی، شما هم می توانید عکس ها و آثار صوتی و تصویری مورد علاقه خود را در نگاه به اشتراک بگذارید. لطفا از اینجا
(http://negahmedia.ir/member)
شروع کنید

خانه | شهر ها | روستاها | اماکن زیارتی | اماکن تاریخی | جاذبه های طبیعی | موزه ها | فرهنگ محلی | صنایع دستی | مشاهیر استان



بازدید : 1411
16 اسفند 1391
100 / 5.1
 

زعفران که به گل سلامتی ، سلطان ادویه ها و طلای سرخ معروف است ارزشمندترین رستنی ایران و نشات گرفته از دامنه های الوند می باشد.کشت زعفران در ایران به سالهای قبل از میلاد برمی گردد و در مناطق بسیار کم باران ایران که دارای زمستان سرد و تابستان گرم هستند گسترش دارد. علاوه بر این در کشورهای باستانی دنیا مانند یونان و ایتالیا و … کم و بیش رواج دارد. بیش از ۹۰% تولید جهانی این محصول گرانبها به ایران اختصاص دارد و حدود ۹0% تولید آن در خراسان جنوبی می باشد.زعفران با نام علمی Saffron Crocus از خانواده زنبق ها گیاهی است به ارتفاع 3۰-1۰ سانتی متر ، چند ساله و بدون ساقه ، دارای پیاز غده ای و کروی شکل به قطر 5-3 سانتی متر ، گلهای معطر هر بند ۱ تا ۴ عدد می باشند و دارای ۳ کاسبرگ و ۳ گلبرگ بنفش رنگ شبیه به هم و ۳ پرچم می باشند. برگ های حقیقی زعفران ۵ تا ۱۱ عدد بوده که همزمان با گلدهی و یا کمی بعد از آن در می آیند و سبز رنگ با پهنای ۱/۵ – ۳ میلی متر می باشند. قسمت خوراکی و تجاری زعفران کلاله قرمز رنگ شاخه می باشد که محصول زعفران را تشکیل می دهد. مصارف عمده زعفران شامل غذایی و دارویی و شیمیایی (صنعتی) می باشند.بر اساس قانون سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی آمریکا (FDA) زعفران به عنوان رنگ دهنده طبیعی مجاز می باشد و مقدار مصرف آن به عنوان عطر و طعم دهنده طبیعی محدودیتی ندارد. در تهیه مواد خوراکی مانند سوسیس و مارگارین -کره و پنیر و صنایع لبنی – کیک و دسر و زله ونوشابه – شکلات و نوشیدنی ها – سوپ و برنج و مرغ استفاده می شود. زعفران به علت دارا بودن مواد تلخ موجب سهولت هضم غذا می شود. تحقیقات اخیر نشان می دهد که ترکیبات فعالی چون Crocin , Crocetin و انواع دیگری از کارتنوئیدها در زعفران وجود دارند که می توانند حالت توموری بافتها را کاهش دهند و خاصیت ضد سرطانی دارند و نیز می توانند میزان چربی سرم خون را کاهش داده و از ایجاد حالت هیپولیفمیک (hypolipemic) در سرم خون جلوگیری کند ، اکسیژناسیون بافتها را افزایش داده و نیز می تواند از اختلالاتی نظیر آلزایمر و پاركنیسون بطور قابل ملاحظه ای جلوگیری کند. همچنین از زعفران در درمان دامنه وسیعی از اختلالات جسمی مانند زکام، نقح، سوء هاضمه، یرقان، هپاتیت، دیابت و … و نیز به عنوان یک ماده اشتها آور، نشاط آور، محرک معده و … استفاده می شود. از زعفران در صنعت برای رنگ آمیزی ابریشم و نخ … استفاده می شود. برخی ترکیبات شیمیایی آنالیز شده از گیاه زعفران شامل موارد زیر می باشند: ۱- کربوهیدرات: قندها که بیش از ۲۰% وزن زعفران را تشکیل می دهند مانند گلوکز و مزوکتوز و گلیکز و … ۲- مواد معدنی ۳- ویتامین ها: مانند ویتامین B1 و ریبوفلاوین2 B. 4- رنگدانه ها: شامل کارتنوئیدهای محلول در چربی مانند لیکوین -a کاروتن و -bکاروتن و کارتنوئیدهای محلول در آب مانند کروسین و آنتوسیانین می باشد. کروسین crocin عامل اصلی رنگ زرد زعفران است و درصد این ماده در هنگام گل دادن بین ۹/۱ تا ۱۵% متغیر می باشد. 5- گلیكورند picro crocin: گلیکورند فاقد رنگ است که طعم تلخ زعفران را باعث می شود و نقطه ذوب ۱۵۶ درجه سانتی گراد که در زعفران تازه حدود ۴% گلیكورند وجود دارد. 6- روغنهای فرّار: عامل عطر و آروما در زعفران سافرانال می باشد که عمده ترین ترکیب موجود در روغن های فرّار است.

کلمات کليدي :
يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
شب خوانی (شوخوانی)
شب خوانی (شوخوانی)
مدت پادکست : 1:50
بازدید : 1372
شب شش تولد فرزند
شب شش تولد فرزند
مدت پادکست : 1:49
بازدید : 3887
مراسم بیل زنی در خوسف
مراسم بیل زنی در خوسف
تعداد تصوير : 16
بازدید : 4283
عروسک باران ( اَتَلو )
عروسک باران ( اَتَلو )
مدت پادکست : 2:31
بازدید : 6506
ماشین های محرمی
ماشین های محرمی
تعداد تصوير : 16
بازدید : 3019
عروسی در سرایان
عروسی در سرایان
مدت پادکست : 5:03
بازدید : 4538
چولی قزک
چولی قزک
مدت پادکست : 1:45
بازدید : 1894
رمضان خوانی
رمضان خوانی
مدت پادکست : 2:03
بازدید : 1220
دایه در خراسان جنوبی
دایه در خراسان جنوبی
مدت پادکست : 1:55
بازدید : 1181
آوای شتر چرانی
آوای شتر چرانی
مدت پادکست : 4:06
بازدید : 1511


رسم قاشق زنی
رسم قاشق زنی
مدت پادکست : 1:13
بازدید : 608
خون بس
خون بس
مدت پادکست : 3:09
بازدید : 1745
تاریخچه شب چله
تاریخچه شب چله
مدت پادکست : 3:25
بازدید : 85
خود کفایی ابزار درقوم بختیاری
خود کفایی ابزار درقوم بختیاری
مدت پادکست : 4:55
بازدید : 351
احترام به بزرگتر ها
احترام به بزرگتر ها
مدت ويدئو : 01:17/1
بازدید : 1083