غذاهای محلی ترکمن

غذاهای محلی ترکمن

13 ارديبهشت 1394

انواع غذای سنتی مختص ترکمنها: غذاهای سنتی ترکمن ( بندر ترکمن، آق قلا ، کلاله ، گنبد ، گمیشان، مراوه تپه ) 1. چکدرمه 2. بورک 3. آیران غاینان 4. اون آش 5. سوق آش 6. قاتقله آش 7. آیران قویما 8. ماهی شور خشک شیرینی های سنتی ترکمن ( بندر ترکمن، آق قلا ، کلاله ، گنبد ، گمیشان، مراوه تپه ) 1. قاتلاما 2. تاتار چورک 3. بشمه 4. پتیر 5. کلوچه 6. اک مک 7. کاک 8. چافاتی 9. پوشیق 10. مت 11. مار مرده نان های تنوری : چوروک: ترکمن ها چوروک یعنی نان را در تنورهایی می پزند که تامدور نامیده می شود. زن های ترکمن که مسئولیت پخت نان، یکی از وظایف حتمی و اولیه ی آنها بوده و تنور را با آتش هیزم یا بوته ی گیاهان خشک و ... گرم می کردند و آن بر دو قسم است: 1- یر تامدور / تنور زمینی: گودالی است به عمق تقریبی 80 سانتی متر و به شکل دایره. محیط این دایره در عمق زمین، گشادتر از محیط دهانه ی آن، در سطح زمین است. پس از اتمام گدال، از سه نقطه ی محیط عمقی، سوراخی به سطح زمین باز می کنند تا عمل احتراق از طریق نفوذ هوا آسان شود. این سوراخ ها را کوریک می نامند که معادل آن در فارسی، کوره است. پس از این عملیات، دیواره ی گدال را به وسیله ی گل آمیخته با نمک، صاف می کنند تا برای نان پختن آماده شود. 2- پالچیق تامدور: این تنور از نظر شکل کلی مثل یرتامدور است با این تفاوت که به جای گندن زمین، گل را مشت مشت روی هم می چینند تا ارتفاع آن به حدود 80 سانتی متر برسد. در این نوع تنور نیز محیط دهانه ی بالا، از محیط مماس با سطح زمین، تنگ تر است. * امروزه هر دو نوع تنور در شهرها وجود ندارد و فقط در روستاها کاربرد دارد آن هم خیلی به ندرت، زیرا ترکمن ها نیز مثل سایر شهروندان ایرانی، نان را از نانوایی تهیه می کنند که در هر شهر و روستایی وجود دارد. انواع نانهای سنتی : 1-قاوور تماچلی چوروک: نانی است که خمیر آن را با دنبه ی ریز ریز شده ی گوسفند – قاورتماچ – و نیز تراشه های پیاز مخلوط کرده، در تنور می پزند. 2-پتیر چوروک / نان فتیر: این نوع نان را با ترکیبی از روغن، شیر، شکر و جوش شیرین تهیه می کنند و در تنور می پزند. 3-کلچه چوروک / کلوچه: این نوع نیز همچون پتیر با ترکیبی از روغن، شیر، شکر و جوش شیرین پخته می شود ولی نسبت به پتیر ضخیم تر است. نان های روغنی : بیشمه: بیشمه در لغت هر چیز پختنی را می گویند و در اصطلاح ترکمن ها، نانی است روغنی و شبیه به بامیه. بدین ترتیب که خمیر را به اندازه بامیه قطعه قطعه می کنند. آنگاه این قطعه ها را در روغن داغ می پزند. معمولا در تهیه خمیر بیشمه شیر و شکر و تخم مرغ و جوش شیرین به آن اضافه می کنند که بیشمه خوشمزه تر می شود. قاتلاما: نانی است روغنی است. چافاتی: چافاتی نیز مثل قاتلاما نانی است روغنی، اما بر خلاف آن، فقط از یک لایه تشکیل می شود به ضخامت تقریبی 5 میلیمتر. در پخت این نان روغنی تخم مرغ استفاده نمی شود. پوثیق: این نان روغنی نیز مثل قاتلاما و چافاتی تهیه می شود اما یک لایه و بسیار نازک از آنها به ضخامت 2 میلیمتر. مصرف گرم این نان روغنی اگر شکر هم پاشیده باشند، خوشمزه تر است. بوروک : این نوع نان از نظر پخت شباهت زیادی به پیراشکی دارد و معمولا بیشتر در ماه رمضان پخته می بولامه : غذایی است شبیه حلیم که در هفتمین روز تولد کودک و در طی جشنی زنانه پخته می شود. در این جشن فقط زن های فامیل، همسایه ها و دوستان بسیار نزدیک، دعوت می شوند و با تقدیم هدایای خود، هم صدا با حاضرین، شادی می کنند. آداب غذاخوردن: ترکمن ها برای غذا خوردن اغلب بر روی زمین و بر دور سفره ای می نشینند که ثاچاق خوانده می شود. از عادات بسیار ارزشمند ترکمن ها این است که قبل از شروع به خوردن غذا «بسم الله» می گویند و بعد از هر غذا، بزرگ خانواده - که معمولا پدر است- آیاتی از قرآن کریم را تلاوت می کند و بقیه به شکرانه ی این نعمتی که نصیبشان شده است، آمین می گویند. اگر صرف غذا با حضور جمعی از دوستان و آشنایان و اقوام باشد - که معمولا در مراسمی مانند سوگواری، جشن ها و اعیاد مذهبی چنین است- از روحانی محل تقاضا می کنند که دعای سفره را بخواند. این دعا حتماً آیاتی از قرآن کریم است.


يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
کاسترول
کاسترول
مدت ويدئو : 1:43
بازدید : 78
آموزش دمنوش زنجبیل
آموزش دمنوش زنجبیل
مدت ويدئو : 02:07
بازدید : 306
طرز تهیه تارت آلبالو
طرز تهیه تارت آلبالو
مدت ويدئو : 06:27
بازدید : 423
گوشت و لوبیا کاشان
گوشت و لوبیا کاشان
مدت ويدئو : 04:33
بازدید : 1100
رولت بادمجان و مرغ
رولت بادمجان و مرغ
مدت ويدئو : 05:53
بازدید : 446
همه ...
پسته پلو
پسته پلو
مدت پادکست : 1:20
بازدید : 521
پاستیل رنگی
پاستیل رنگی
مدت پادکست : 3:29
بازدید : 1166
مـربای زرشـک
مـربای زرشـک
مدت پادکست : 1:24
بازدید : 353
آش ویشیل
آش ویشیل
مدت پادکست : 1:35
بازدید : 614
ماهی تنوری
ماهی تنوری
مدت پادکست : 2:35
بازدید : 1499
همه ...
آتش سوزی شلم
آتش سوزی شلم
تعداد تصوير : 30
بازدید : 1119
نان تیری
نان تیری
تعداد تصوير : 12
بازدید : 6503
ترشی خرمالو
ترشی خرمالو
تعداد تصوير : 12
بازدید : 918
بریانی
بریانی
تعداد تصوير : 7
بازدید : 5800
پنیر نخل و خواص آن
پنیر نخل و خواص آن
تعداد تصوير : 4
بازدید : 1237
همه ...