11 بهمن 1393
نیشکر در کارگاههای سنتی گیلان و گلستان فراوری شده و علاوه بر شکر دوشاب نیز از آن گرفته میشود. شکر حاصل از آن به رنگ قهوهای یا به زبان محلی سیاه شکر، خواص زیادی دارد. مراحل انجام کار به این ترتیب است که ابتدا پس از تمیز کردن نیشکر درکارگاه های سنتی، آب نیشکرها با استفاده از دستگاه گرفته می شود. آب حاصل از نیشکرها را در داخل ظرف فلزی بزرگی میریزند و بعد از قرار دادن برروی حرارت و صرف مدت زمانی نسبتا طولانی (بین۶ تا ۸ساعت) و هم زدن های مدارم بیش از ۹۰درصد از آب نیشکرها بخار شده و کفی به رنگ قهوه ای ایجاد میشود. بعد از برداشتن کف مایع سیاه رنگ باقی می ماند که “دوشاب” نام دارد. دوشاب یا این مایع سیاه رنگ همچنان حرارت داده شده و بصورت مداوم هم زده میشود تا جایی که تبدیل به شکری به رنگ قهوه ای روشن یا تیره شود و پس آماده شدن شکر آنرا داخل قالب ریخته و در جای خنک قرار میدهند تا سفت شود. پس از پایان پخت شکرسیاه که پر از خواص غنی دارویی و سرشار از انرژی است، این مصحول اغلب در بازارهای هفتگی عرضه میشود.