بیننده گرامی، شما هم می توانید عکس ها و آثار صوتی و تصویری مورد علاقه خود را در نگاه به اشتراک بگذارید. لطفا از اینجا
(http://negahmedia.ir/member)
شروع کنید

خانه | شهر ها | روستاها | اماکن زیارتی | اماکن تاریخی | جاذبه های طبیعی | موزه ها | فرهنگ محلی | صنایع دستی | مشاهیر استان



بازدید : 1416
30 تير 1393
100 / 1.4
 

رشته ختایی شبیه رشته خشکار شمال است. البته در تبریز فقط و فقط در ماه رمضان و بیشتر در بازارهای سرپوشیده ای چون "بازار صفی تبریز" تهیه و فروخته می شود. جاهایی هم که آن را می فروشند فقط ورقه ها و رشته های آن را می فروشند و خودشان تبدیل به شیرینی و دسر سنتی نمی کنند. اگر حالت "ورقه ای و خیس" آن را خریدید برای نگهداری طولانی مدت و دسترسی به آن در طول سال، فریز کنید. ولی اگر "خرده رشته ختایی و خشک" آن را خریدید در دمای معمولی خراب نخواهد شد و نیازی به فریز نیست. کافیست نایلون را خوب گره بزنید تا رطوبت به خود جذب نکند. نکته هایی برای پخت رشته ختایی: 1- میزان ادویه جات کاملاً ذائقه ای است. ولی در این دسر برخلاف تصور، میزان دارچین نباید زیاد باشد چون هم آن را تلخ و هم سیاه رنگ می کند. میزان دارچین به نسبت بقیه ادویه جات باید خیلی کم باشد. 2- پودر گل محمدی بهتر است کمی دانه درشت تر باشد. 3- با مواد زیر یک تابه بزرگ (حدود 29 الی 30 سانتی متری) رشته ختایی به دست خواهد آمد. لذا می توانید برای تابه کوچکتر مقادیر را نصف کنید. 4- ارتفاع دسر رشته ختایی بهتر است از دو بند انگشت بیشتر نباشد. مواد لازم: خرده رشته ختایی خشک: نیم کیلو کره: حدود 200 گرم (البته به قول ملکه خانم به اندازه دو تا تخم مرغ) گردو به صورت دندان گیر خرد شده: بسته به علاقه نصف الی یک پیمانه (حدوداً 60 الی 130 گرم) پودر گل سرخ محمدی (قیزل گول): حدود سه قاشق غذاخوری هل: حدود یک قاشق غذاخوری سر خالی زنجبیل: حدود یک چهارم الی نصف قاشق غذاخوری دارچین: حدود نصف قاشق غذاخوری (در این دسر برخلاف تصور، میزان دارچین نباید زیاد باشد چون هم آن را تلخ و هم سیاه رنگ می کند) مقداری آب: برای خیس کردن رشته ختایی پودر گل سرخ محمدی (قیزل گول) برای ریختن بر روی رشته ختایی: نصف الی یک قاشق غذاخوری مقدار شربت: (میزان شربت دلبخواهی است) شکر: سه لیوان (لیوان مورد استفاده، معروف به لیوان اندونزی که 175 میلی لیتری می باشد) آب: سه الی سه و نیم لیوان (لیوان مورد استفاده، معروف به لیوان اندونزی، که 175 میلی لیتری می باشد) گلاب (در صورت تمایل): چند قطره (میزان گلاب زیاد نباشد) (میزان شربت اگر کم بود، می توانیم مجدداً مقداری تدارک ببینیم). پیش از تهیه: پودر گل محمدی، هل، دارچین و زنجبیل را با هم مخلوط می کنیم. طرز تهیه: 1- شکر و آب را روی حرارت قرار می دهیم تا شکر آب شده و کمی بجوشد و مختصری غلیظ شود. در صورت تمایل گلاب را نیز می افزائیم. اگر غلظت شربت کم بوده و به عبارتی شل باشد، رشته ختایی نرم تر و اگر شربت غلیظ باشد، رشته ختایی خشک تر خواهد بود. لذا اگر خشک تر یا نرم تر می پسندید، میزان شربت را نسبت به آن تنظیم کنید. من کمی نرمش را می پسندم، لذا شربت را "کمی رقیق" گرفتیم. 2- درون تابه، کره را ریخته و روی حرارت ملایم اجازه می دهیم آب شود. دقت کنیم که کره نجوشد و طعم تند نگیرد. فقط به آرامی آب شود. 3- سپس کره آب شده را در ظرفی میریزیم. در ته تابه، مقداری کره باقی بماند، میزان آن خیلی کم نباشد، زیاد هم نباشد. 4- سپس نصف رشته ختایی (250 گرم) را کم کم در ته ظرف می چینیم، سعی می کنیم یکدست باشد و با دست کمی فشار می دهیم تا منسجم تر شده و صاف شود. 5- سپس با مقداری آب آن را خیس می کنیم. نه زیاد خیس شود و نه خیلی خشک بماند. بعد از خیس شدن، رشته ختایی حالت چسبنده پیدا خواهد کرد. (دقت کنیم که لایه پائین را زیاد خیس نکنیم، چون لایه بالایی را نیز کمی خیس خواهیم کرد، این کار ممکن است سبب شود که لایه پائینی خیلی خیس شود). 6- بعد نصف مقدار گردو را روی آن می پاشیم. 7- بعد ادویه جات را روی آن می پاشیم و سپس نصف دیگر گردو را می ریزیم. 8- بعد نصف دیگر رشته ختایی (250 گرم نهایی) را روی آن قرار می دهیم و با دست کمی فشار می دهیم تا صاف شود. 9- سپس مجدداً کمی آب روی آن می پاشیم. 10-بعد گل محمدی روی آن می پاشیم. 11-سپس کره را با کمک کفگیر سوراخدار روی رشته ختایی می ریزیم. 12-سپس با کناره های قاشق، رشته ختایی قرار گرفته در کناره های تابه را کمی به پائین فشار می دهیم. 13-سپس در فر قرار می دهیم تا بپزد و خوب داغ شود. من در فر (از قبل گرم شده)، با حرارت 170 درجه حدود سی و پنج دقیقه قرار دادم. دمای فرها باهم فرق دارد بی زحمت دقت کنید. 14-بعد از آن، رشته ختایی کمی برشته شده و ارتفاع آن کمتر شده و منسجم تر خواهد شد. 15-بعد که رشته ختایی پخت و از فر بیرون آوردیم، در حالیکه "رشته ختایی داغ" است، "شربت ولرم" را رویش میریزیم و در تابه را می گذاریم و اجازه می دهیم چند ساعت بماند، تا شهد را به خود جذب کند. بهتر است شب تا صبح باشد. 16-سپس آن را در ظرفی برگردانده (چه قسمت روی تابه و چه ته تابه می تواند رو به بالا باشد، بسته به علاقه شما دارد) و برش می زنیم. برش زدن آن کمی سخت می باشد (چون رویه آن کمی حالت کریسپی دارد) و کمی حوصله می طلبد. سپس روی آن مقداری پودر گل محمدی و گردوی خرد شده می پاشیم و سرو می کنیم. رشته ختایی را در روی اجاق نیز می توان تهیه کرد ولی با فر بهتر است.

کلمات کليدي :
يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
رشته ختایی
رشته ختایی
تعداد تصوير : 12
بازدید : 1416
شیرینی قورابیه
شیرینی قورابیه
مدت ويدئو : 01:58/1
بازدید : 1867
صابون مراغه
صابون مراغه
مدت پادکست : 1:46
بازدید : 1755
باسلوق مراغه
باسلوق مراغه
تعداد تصوير : 20
بازدید : 2538
نان اسکو
نان اسکو
مدت ويدئو : 03:06/1
بازدید : 3044
نخود پزی
نخود پزی
مدت ويدئو : 02:41/1
بازدید : 3241


زیره سوغات کرمان
زیره سوغات کرمان
تعداد تصوير : 12
بازدید : 2156
گز
گز
تعداد تصوير : 24
بازدید : 2175
کلوچه فومن
کلوچه فومن
مدت ويدئو : 04:54/1
بازدید : 2832
پشمک یزدی
پشمک یزدی
مدت ويدئو : 5:10/1
بازدید : 821
پیچ زنجبیلی مشهد
پیچ زنجبیلی مشهد
مدت ويدئو : 5:51/1
بازدید : 1100