بیننده گرامی، شما هم می توانید عکس ها و آثار صوتی و تصویری مورد علاقه خود را در نگاه به اشتراک بگذارید. لطفا از اینجا
(http://negahmedia.ir/member)
شروع کنید

خانه | شهر ها | روستاها | اماکن زیارتی | اماکن تاریخی | جاذبه های طبیعی | موزه ها | فرهنگ محلی | صنایع دستی | مشاهیر استان



بازدید : 2630
27 اسفند 1391
100 / -3.9
 

از دیدگاه مردمان کردنشین دیار کرمانشاهان سه پنجشنبه پایانی سال تفاوت ویژه ای با دیگر پنجشنبه های طول یکسال دارند و هر کدام را، از پنجشنبه بو گرفته تا پنجشنبه غریبان و پنجشنبه آخر سال، به ترتیبی خاص و با اجرای مراسمی ویژه به اتمام می رسانند. ایام پایانی هر سال با آداب و رسوم خاصی برای کرمانشاهیان همراه است و برای هر کدام از روزهای پایانی سال نامهایی همچون؛ پنجشنبه بو، پنجشنبه غریبان و پنجشنبه آخرسال وجود دارد. اما داستان این پنجشنبه‌های پشت سر هم که از پنجشنبه بو آغاز می شود و... این پنجشنبه، سه هفته مانده به پایان سال و قبل از پنجشنبه غریبان می باشد که در این روز کرمانشاهیان برای شادی روح درگذشتگانشان به طبخ غذایی (غالبا حلوا) می پردازند که با این کار بوی غذا در فضای خانه پراکنده می شود و آن را در میان همسایه‌ها خیرات می کنند. در بین تمامی مردمان زاگرس نشین غرب کشور، مخصوصاً منطقه کردنشین کرمانشاه این رسم به خوبی جای افتاده که در پنجشنبه‌های پایانی سال اقدام به پخت حلوا، نان زرده، شیرینی‌های محلی ، شیرخرما، بژی و آش های محلی می‌کنند. کرمانشاهیان پس از تهیه خیرات، آنها را در میان آشنایان و همسایگان خود تقسیم کرده و به نوعی برای درگذشتگانشان طلب آمرزش و مغفرت می کنند. این سنت حسنه در بین مردم این منطقه باعث می شود که هر ساله یادی از مرده‌ها صورت بگیرد و همچنین تلنگری برای بقیه افراد باشد که از هر آنچه که در این دنیا به دست می آورید تنها نام نیکو و رحمت مردم را با خود به همراه می برید و مال دنیا آنقدر ارزش ندارد که عزت و آبرو و قیامت خود را برای آن از دست بدهید. بوی غذا و خیراتی که در این روز در خانه‌ها می پیچد هم حال و هوای عید را خاطرنشان می کند و هم روح مرده‌ها را شاد می کند. اما پنجشنبه غریبان یکی دیگر از پنجشنبه های پایانی سال است که برای کرمانشاهیان با انجام مراسمی خاص همراه است، این پنجشنبه بعد از پنجشنبه بو و قبل از پنجشنبه آخرسال می باشد. در پنجشنبه غریبان اغلب کرمانشاهیان علاوه بر پخت غذاهایی و خیرات آن در میان اطرافیان، بر سر مزار اموات خود حاضر شده و به قرائت فاتحه می پردازند و در نهایت آخرین پنجشنبه سال نیز برای مردم این دیار پنجشنبه ای خاص است که به آن پنجشنبه آخرسال می گویند. این پنجشنبه از دو پنجشنبه قبلی برای کرمانشاهیان از اهمیت بیشتری برخوردار است، به گونه ای که هر کسی برای ارواح مردگان خود به هر شکلی که شده خیراتی را می فرستد و به هر طریق ممکن خود را بر سر مزار نزدیکانش می رساند. در این روز بسیاری از کرمانشاهیان که مزار درگذشتگانشان در روستاها، شهرهای دیگر است تلاش می کنند که خود را به مزار آنها رسانده و در آستانه سال جدید با فرستادن فاتحه و توزیع خیرات، برای آنان طلب آمرزش کنند.

کلمات کليدي :
يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
هه له پر كی
هه له پر كی
تعداد تصوير : 8
بازدید : 2397
كوچ
كوچ
مدت ويدئو : 04:37/1
بازدید : 3207
ایل كرندی
ایل كرندی
تعداد تصوير : 12
بازدید : 3434
کوچ
کوچ
تعداد تصوير : 12
بازدید : 2560
ایل جمهور
ایل جمهور
مدت ويدئو : 05:07/1
بازدید : 3889
عشایر ثلاث
عشایر ثلاث
تعداد تصوير : 6
بازدید : 3351
ایل ثلاث
ایل ثلاث
مدت ويدئو : 04:43/1
بازدید : 2794
پنجشنبه آخرسال
پنجشنبه آخرسال
تعداد تصوير : 20
بازدید : 2630
شیرواره
شیرواره
مدت ويدئو : 04:44/1
بازدید : 2589
رقص محلی
رقص محلی
مدت پادکست : 3:18
بازدید : 2044


پنجاه به در قزوین
پنجاه به در قزوین
مدت ويدئو : 03:06/1
بازدید : 1425
پادنگ
پادنگ
مدت ويدئو : 5:53/1
بازدید : 346
عروسی در مناطق عشایری
عروسی در مناطق عشایری
مدت ويدئو : 00:51/1
بازدید : 1433
تعارف در فرهنگ مردم اندیمشک
تعارف در فرهنگ مردم اندیمشک
مدت پادکست : 3:53
بازدید : 1898
مراسم شب چله عروس
مراسم شب چله عروس
مدت پادکست : 1:33
بازدید : 613