طبخ بزرگترین نذری جهان اسلام در یزد

طبخ بزرگترین نذری جهان اسلام در یزد

14 مرداد 1398

یکی از رسومات جالب در میان ایرانیان، طبخ نذری است که در هر گوشه از این مرز و بوم به شکلی خاص رواج دارد. در مناسبت های مذهبی در کوچه پس کوچه های شهرها و روستاهای مختلف، بوهای متفاوتی به مشام می رسد و خبر از پخته شدن غذاهای متنوع می دهد. یزد از آن دسته شهرهایی است که آداب و رسوم و سنت های مذهبی در آن جایگاهی ویژه دارد و ساکنان آن به اجرای مراسم اسلامی پایبندند. یکی از آیین های مشهور این خطه از سرزمینمان طبخ نذری است که البته طعم و بوی خاص خود را دارد. یزدی ها به طبخ آش گندم در مناسبت های مذهبی شهرت دارند و همیشه بساط نذری پزان در محله های مختلف شهر برپاست. هر چند در ماه محرم و صفر به پخت این آش مخصوص توجه بیشتری می شود اما نمی توان آن را منحصر به زمان یا فصل خاصی دانست چرا که آش گندم غذای اصلی عزاداری ها، مجالس روضه خوانی و اجتمات بزرگ به شمار می آید. حتا مردم به هنگام شیوع بیماری و برای شفای بیماران، ایمنی از شر دشمن، دفع آفات، سرمای بی موقع و سرما زدگی درختان و محصولات و سایر خواسته های جمعی نیز بساط پخت این آش را برپا می کنند و آن را راهی برای برآورده شدن حاجت های خود می دانند. میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و امام جعفرصادق (ع)، نیز بهانه ای شده تا مردم محله نعیم آباد یزد دست به کار شوند و در حرکتی دسته جمعی بزرگترین نذری جهان را بپزند. پخت این آش در شامگاه پنج شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۶ آغاز شده تا صبح روز جمعه میان مردم توزیع شود. این اتفاق از چشم عکاس، ابوالفضل محمدی دور نمانده و او را به این مراسم کشانده است تا گوشه هایی از آن را در قاب تصاویر ثبت کند. ۱- همه چیز از گندم آغاز می شود... همان طور که از نام این آش پیداست، گندم ماده اصلی آن محسوب می شود. گندم باید از قبل خیس و کمی نرم شود تا به خوبی بپزد و اصطلاحا به آش لعاب بدهد. ۲- دیگ های برپا شده در محله نعیم آباد در طی این مراسم ۱۳۰ دیگ آش به وزن ۱۳۰ تن طبخ شده و بیشتر مردم محله را درگیر کرده است. این آش تنها در صورتی کیفیت بالایی دارد که به طور مرتب هم زده شود و تا زمان آماده شدن ته نگیرد. ۳- ابزار پخت آش ۴- این مراسم، کوچک و بزرگ نمی شناسد... ۵- آرزوهایش را یکی یکی مرور می کند... ۶- همه سخت مشغولند ۷- خستگی هایی که موقتی‌اند ۸- وقت اضافه کردن نمک است ۹- یک لیوان چای می چسبد... ۱۰- در این مراسم خبری از اجاق نیست از مهم ترین ویژگی های آش گندم اصیل یزدی، طبخ آن بر روی هیزم است و معمولا از اجاق برای پختن استفاده نمی شود. البته همین مساله سختی کار را دو چندان می کند. بر روی دیگ ها نیز مقداری خاک و زغال قرار می دهند تا مرغوب ترین آش گندم آماده شود. در آخر، زحمات و بی خوابی ها نتیجه می دهد مردم صف می کشند تا از این نذری خوش رنگ و بو بی نصیب نمانند مردم صف می کشند تا از این نذری خوش رنگ و بو بی نصیب نمانند هر کسی سهم خود را می گیرد سخن آخر مردمان شهر یزد میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و امام جعفرصادق (ع) این گونه گرامی داشتند و با تلاش بسیار توانستند بزرگترین نذری جهان اسلام را بپزند.


يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
حرم
حرم
مدت ويدئو : 03:32
بازدید : 980
لوله های اسپیرال
لوله های اسپیرال
مدت ويدئو : 01:13
بازدید : 682
همه ...
14 بهمن 57 همدان
14 بهمن 57 همدان
مدت پادکست : 6:15
بازدید : 1166
روز صنعت دفاعی
روز صنعت دفاعی
مدت پادکست : 2:21
بازدید : 322
همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک
همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک
مدت پادکست : 4:22
بازدید : 766
دوره های انتخاباتی شهر و روستا
دوره های انتخاباتی شهر و روستا
مدت پادکست : 1:14
بازدید : 292
تنها دهکده شیلاتی غیر ساحلی
تنها دهکده شیلاتی غیر ساحلی
مدت پادکست : 2:47
بازدید : 1356
همه ...
سند توسعه شهرستان سمیرم
سند توسعه شهرستان سمیرم
تعداد تصوير : 14
بازدید : 92
کمپین کودکان برای کودکان
کمپین کودکان برای کودکان
تعداد تصوير : 2
بازدید : 1071
جلوه های ویژه انتخابات
جلوه های ویژه انتخابات
تعداد تصوير : 4
بازدید : 268
چهاردهمین سوگواره ملی تعزیه عاشورائیان در لامرد فارس
گرانترین خودروی پیکان ایران
گرانترین خودروی پیکان ایران
تعداد تصوير : 1
بازدید : 696
همه ...