طبخ بزرگترین نذری جهان اسلام در یزد

طبخ بزرگترین نذری جهان اسلام در یزد
10

14 مرداد 1398

یکی از رسومات جالب در میان ایرانیان، طبخ نذری است که در هر گوشه از این مرز و بوم به شکلی خاص رواج دارد. در مناسبت های مذهبی در کوچه پس کوچه های شهرها و روستاهای مختلف، بوهای متفاوتی به مشام می رسد و خبر از پخته شدن غذاهای متنوع می دهد. یزد از آن دسته شهرهایی است که آداب و رسوم و سنت های مذهبی در آن جایگاهی ویژه دارد و ساکنان آن به اجرای مراسم اسلامی پایبندند. یکی از آیین های مشهور این خطه از سرزمینمان طبخ نذری است که البته طعم و بوی خاص خود را دارد. یزدی ها به طبخ آش گندم در مناسبت های مذهبی شهرت دارند و همیشه بساط نذری پزان در محله های مختلف شهر برپاست. هر چند در ماه محرم و صفر به پخت این آش مخصوص توجه بیشتری می شود اما نمی توان آن را منحصر به زمان یا فصل خاصی دانست چرا که آش گندم غذای اصلی عزاداری ها، مجالس روضه خوانی و اجتمات بزرگ به شمار می آید. حتا مردم به هنگام شیوع بیماری و برای شفای بیماران، ایمنی از شر دشمن، دفع آفات، سرمای بی موقع و سرما زدگی درختان و محصولات و سایر خواسته های جمعی نیز بساط پخت این آش را برپا می کنند و آن را راهی برای برآورده شدن حاجت های خود می دانند. میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و امام جعفرصادق (ع)، نیز بهانه ای شده تا مردم محله نعیم آباد یزد دست به کار شوند و در حرکتی دسته جمعی بزرگترین نذری جهان را بپزند. پخت این آش در شامگاه پنج شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۶ آغاز شده تا صبح روز جمعه میان مردم توزیع شود. این اتفاق از چشم عکاس، ابوالفضل محمدی دور نمانده و او را به این مراسم کشانده است تا گوشه هایی از آن را در قاب تصاویر ثبت کند. ۱- همه چیز از گندم آغاز می شود... همان طور که از نام این آش پیداست، گندم ماده اصلی آن محسوب می شود. گندم باید از قبل خیس و کمی نرم شود تا به خوبی بپزد و اصطلاحا به آش لعاب بدهد. ۲- دیگ های برپا شده در محله نعیم آباد در طی این مراسم ۱۳۰ دیگ آش به وزن ۱۳۰ تن طبخ شده و بیشتر مردم محله را درگیر کرده است. این آش تنها در صورتی کیفیت بالایی دارد که به طور مرتب هم زده شود و تا زمان آماده شدن ته نگیرد. ۳- ابزار پخت آش ۴- این مراسم، کوچک و بزرگ نمی شناسد... ۵- آرزوهایش را یکی یکی مرور می کند... ۶- همه سخت مشغولند ۷- خستگی هایی که موقتی‌اند ۸- وقت اضافه کردن نمک است ۹- یک لیوان چای می چسبد... ۱۰- در این مراسم خبری از اجاق نیست از مهم ترین ویژگی های آش گندم اصیل یزدی، طبخ آن بر روی هیزم است و معمولا از اجاق برای پختن استفاده نمی شود. البته همین مساله سختی کار را دو چندان می کند. بر روی دیگ ها نیز مقداری خاک و زغال قرار می دهند تا مرغوب ترین آش گندم آماده شود. در آخر، زحمات و بی خوابی ها نتیجه می دهد مردم صف می کشند تا از این نذری خوش رنگ و بو بی نصیب نمانند مردم صف می کشند تا از این نذری خوش رنگ و بو بی نصیب نمانند هر کسی سهم خود را می گیرد سخن آخر مردمان شهر یزد میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و امام جعفرصادق (ع) این گونه گرامی داشتند و با تلاش بسیار توانستند بزرگترین نذری جهان اسلام را بپزند.


يادداشت ها (0 مورد)
براي ثبت نظر و مشاركت در گفتگو ،در سايت ثبت نام نمائيد.
 
سربازی که پدربزرگ است
سربازی که پدربزرگ است
مدت ويدئو : 01:48
بازدید : 838
مهرایران، مرهم آذربایجان
مهرایران، مرهم آذربایجان
مدت ويدئو : 03:58
بازدید : 813
آشفتگی اوباما با طرح یک سوال
آشفتگی اوباما با طرح یک سوال
مدت ويدئو : 01:47
بازدید : 256
رای مقام معظم رهبری
رای مقام معظم رهبری
مدت ويدئو : 07:28
بازدید : 530
تابلو انتظار اثر عزیزالله اخوان   کفاش
تابلو انتظار اثر عزیزالله اخوان کفاش
مدت ويدئو : 5:55
بازدید : 284
همه ...
گرد وغبار
گرد وغبار
مدت پادکست : 5:34
بازدید : 2349
روز شمار انقلاب
روز شمار انقلاب
مدت پادکست : 4:52
بازدید : 1614
کالای ایرانی بخرید
کالای ایرانی بخرید
مدت پادکست : 1:35
بازدید : 523
بیشترین مدال المپیک در تاریخ ایران
بیشترین مدال المپیک در تاریخ ایران
مدت پادکست : 1:08
بازدید : 112
روز صنعت دفاعی
روز صنعت دفاعی
مدت پادکست : 2:21
بازدید : 305
همه ...
کنسرت موسیقی گروه ریحان
کنسرت موسیقی گروه ریحان
تعداد تصوير : 12
بازدید : 2671
قهرمانان کاراته ناشنوای قم
قهرمانان کاراته ناشنوای قم
تعداد تصوير : 12
بازدید : 1157
وداع با هاشمی رفسنجانی
وداع با هاشمی رفسنجانی
تعداد تصوير : 8
بازدید : 274
همایش شاعران عاشورایی در مازندران
همایش شاعران عاشورایی در مازندران
تعداد تصوير : 16
بازدید : 428
صبحگاه مشترک به مناسبت سوم خرداد سالروز آزاد سازی خرمشهر در
همه ...